Model.HeaderVisualTitle
Dans

LeineRoebana

STORM

{{ toDateStr(event.startDate) }}

{{ toTimeStr(event.startDate, event.endDate) }}

Heeft pauze

{{ event.venueRoom.name }}


Prijzen

Prijzen zijn excl. administratiekosten. Per boeking € 1,50 voor e-tickets of € 3,00 voor gewone tickets.

Deel deze voorstelling via:

Vanwege het grote succes en de prachtige ontvangst door pers en publiek keert de wervelende dansvoorstelling STORM van LeineRoebana dit seizoen terug en is ook in ons theater zien. De voorstelling werd geprezen om het aanstekelijke gevoel van bevrijding en was te o.a. te zien in het Meesterwerken Programma van de Nederlandse Dansdagen.

STORM is een unieke samenwerking tussen componiste Calliope Tsoupaki die durft te denken vanuit beweging en choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana die vormgeven aan klank. Vitale emoties, ordening, dans en muziek ontmoeten elkaar in een stormachtige voorstelling met zes dansers en drie musici. Tsoupaki is Griekser dan haar Nederlandse titel ‘Componist des Vaderlands’ van de afgelopen jaren doet vermoeden en Andrea Leine is vanaf jongs af aan gefascineerd door het rituele, mysterieuze en tegelijkertijd explosieve karakter van Griekse dansen en muziek. Meltemi, de zwoele Griekse wind, was dan ook de werktitel. Dat werd STORM.

De titel klinkt gewelddadiger dan de intieme dans en muziek. Die geeft veeleer de vele gemoedstoestanden weer van mensen die schuilen voor de storm. Net als de muziek is de dans afwisselend emotioneel en ritueel. Soms geeft het ritueel troost, dan weer vindt de emotie een uitweg. Er duiken samenklanken en bewegingen op die in de verte doen denken aan het kleurrijke Griekenland en dan weer omslaan in hun tegendeel.

Klank en beweging roepen een echo op van oude Griekse volksfeesten. Die echo wint aan momentum door de gezamenlijke nieuwe ordeningsprincipes waarmee Calliope Tsoupaki en LeineRoebana dans en muziek doen versmelten. STORM is een achtbaan van dans en muziek: van gedragen beweging, iconische gebaren en rituele precisie tot ingehouden en directe emoties.

Eén van de dansers die te zien is in deze voorstelling, Kris Mohammed Adem, werd in 2022 genomineerd voor de Zwanen in de categorie ‘meest indrukwekkende dansprestatie’. “Kris Mohammed Adem beweegt zich in de voorstelling STORM van LeineRoebana cirkelend als een natuurverschijnsel of in een zinderende rondedans over het podium. Met lichte tred, maar vol overgave en soms bijna ongecontroleerd, grijpt Adem de toeschouwer, om deze later weer zacht te laten landen.”

Speeldata en kaarten

{{ toShortDateStr(item.startDate) }} {{ toTimeStr(item.startDate, item.endDate) }} {{ item.venueRoom.name }}
Het Parool
Storm is een prachtige polyfonie van bewegingen uit de LeineRoebanastijl, gemixt met Griekse volksdans, muziek uit verschillende windrichtingen en het gehuil van een gestrande zeehond.

Het Parool

Theaterkrant
Een verademing weer eens dans te beleven waar musici en dansers elkaar op de planken uitdagen, inspireren, aanvullen en aanvuren. Dat componist Calliope Tsoupaki daarvoor adembenemende muzikale momenten weet te creëren, is op zich al een bezoek waard aan dit dansfeest.

Theaterkrant

NRC
De stormachtige uitbarstingen van individuele dansers geven de nieuwe choreografie van LeineRoebana een aangename aardse warmte

NRC

Trouw Logo
Dansgezelschap LeineRoebana, ruim 25 jaar op zoek naar versmelting van muziek en dans, kunnen met Storm een geslaagde samenwerking met muziekmakers aan hun indrukwekkende lijstje (van Tan Dun tot Maarten Altena) toevoegen

Trouw