Model.HeaderVisualTitle
Dans

LeineRoebana | STORM

Inclusief inleiding om 19:45 uur

{{ toDateStr(event.startDate) }}

{{ toTimeStr(event.startDate, event.endDate) }}

Heeft pauze

{{ event.venueRoom.name }}


Prijzen

Prijzen zijn excl. administratiekosten. Per boeking € 1,50 voor e-tickets of € 3,00 voor gewone tickets.

Deel deze voorstelling via:

Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met de dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding op het toneel. Een half uur  (19:45 uur) voor aanvang gaan de zaaldeuren open en het publiek kan dan al plaatsnemen. Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces en inspiratiebronnen worden gedeeld en er is de mogelijkheid om vragen te stellen, terwijl de dansers en muzikanten zich opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. Aansluitend op de inleiding begint de voorstelling.

Vanwege het grote succes en de prachtige ontvangst door pers en publiek keert de wervelende dansvoorstelling STORM van LeineRoebana dit seizoen terug en is ook in ons theater zien. De voorstelling werd geprezen om het aanstekelijke gevoel van bevrijding en was te o.a. te zien in het Meesterwerken Programma van de Nederlandse Dansdagen.

STORM is een unieke samenwerking tussen componiste Calliope Tsoupaki die durft te denken vanuit beweging en choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana die vormgeven aan klank. Vitale emoties, ordening, dans en muziek ontmoeten elkaar in een stormachtige voorstelling met zes dansers en drie musici. Tsoupaki is Griekser dan haar Nederlandse titel ‘Componist des Vaderlands’ van de afgelopen jaren doet vermoeden en Andrea Leine is vanaf jongs af aan gefascineerd door het rituele, mysterieuze en tegelijkertijd explosieve karakter van Griekse dansen en muziek. Meltemi, de zwoele Griekse wind, was dan ook de werktitel. Dat werd STORM.

De titel klinkt gewelddadiger dan de intieme dans en muziek. Die geeft veeleer de vele gemoedstoestanden weer van mensen die schuilen voor de storm. Net als de muziek is de dans afwisselend emotioneel en ritueel. Soms geeft het ritueel troost, dan weer vindt de emotie een uitweg. Er duiken samenklanken en bewegingen op die in de verte doen denken aan het kleurrijke Griekenland en dan weer omslaan in hun tegendeel.

Klank en beweging roepen een echo op van oude Griekse volksfeesten. Die echo wint aan momentum door de gezamenlijke nieuwe ordeningsprincipes waarmee Calliope Tsoupaki en LeineRoebana dans en muziek doen versmelten. STORM is een achtbaan van dans en muziek: van gedragen beweging, iconische gebaren en rituele precisie tot ingehouden en directe emoties.

 

Collega theater Bellevue maakte onlangs een podcast opname over STORM. Een interview met LeineRoebana en Calliope Tsoupaki over de voorstelling STORM

Een componist die zich laat inspireren door beweging en twee choreografen die klank gebruiken als basis voor de dans: de samenwerking tussen het vaste duo Andrea Leine en Harijono Roebana en voormalig Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki blijkt een gouden te zijn. In hun studio aan het WG-plein in Amsterdam schuift dansprogrammeur Julie Vegter aan om te praten over de voorstelling STORM, hun onderlinge dynamiek en de liefde voor Griekenland.

 

Te beluisteren op:

https://soundcloud.com/user-975080193/leineroebana-calliope-tsoupaki-storm

 

 

Speeldata en kaarten

{{ toShortDateStr(item.startDate) }} {{ toTimeStr(item.startDate, item.endDate) }} {{ item.venueRoom.name }}

Cast en info

Dans: Andrea Pisano, Timon De Ridder, Aika Goto, Saoirse Lambkin O'kane, Benedita Crispiniano, Mariví van den Hooff

Het Parool
Storm is een prachtige polyfonie van bewegingen uit de LeineRoebanastijl, gemixt met Griekse volksdans, muziek uit verschillende windrichtingen en het gehuil van een gestrande zeehond.

Het Parool

Theaterkrant
Een verademing weer eens dans te beleven waar musici en dansers elkaar op de planken uitdagen, inspireren, aanvullen en aanvuren. Dat componist Calliope Tsoupaki daarvoor adembenemende muzikale momenten weet te creëren, is op zich al een bezoek waard aan dit dansfeest.

Theaterkrant

NRC
De stormachtige uitbarstingen van individuele dansers geven de nieuwe choreografie van LeineRoebana een aangename aardse warmte

NRC

Trouw Logo
Dansgezelschap LeineRoebana, ruim 25 jaar op zoek naar versmelting van muziek en dans, kunnen met Storm een geslaagde samenwerking met muziekmakers aan hun indrukwekkende lijstje (van Tan Dun tot Maarten Altena) toevoegen

Trouw