Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht - Vrijdag

Fedja van Huêt, Anniek Pheifer e.a.

Toneel

Prijzen

1e rang: € 25,00

Een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde

Vrijdag van Hugo Claus is een van de meest ontroerende toneelteksten uit het Nederlandse taalgebied. Een zinderend gezinsdrama over schuld en vergeving, een aangrijpende zoektocht naar liefde en verzoening. In een regie van Michel Sluysmans brengt Toneelgroep Maastricht dit meesterwerk in het najaar van 2021 naar de Nederlandse en Vlaamse theaters. En de cast is onweerstaanbaar. Vrijdag wordt gespeeld door Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard en Frieda Barnhard.

Het is vrijdagmiddag. Georges Vermeersch (Van Huêt) komt thuis nadat hij vervroegd is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is veroordeeld wegens ontucht met zijn dochter die vertrokken is naar de grote stad. Zijn vrouw Jeanne (Pheifer) heeft tijdens Georges’ afwezigheid troost gevonden bij zijn beste vriend -en buurman- Erik en is recentelijk bevallen van een dochter. Ziehier het startpunt van een vertelling waarin schuld en vergiffenis, liefde en vriendschap, opoffering en wanhoop strijden om voorrang.

Vier personages hunkeren onstilbaar naar liefde en troost in een heden dat besmet is door het verleden. Met grote compassie beschrijft Claus de pogingen van Georges en Jeanne om in het nu hun schamele bestaan weer op te bouwen en de toekomst te bevechten. Dat kan alleen met elkaar. Uiteindelijk is Vrijdag een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde.

De pers over eerdere regies van Michel Sluysmans: Noem het maar liefde (2019)
‘Een feest van een voorstelling’ ***** de Volkskrant
‘Zeldzaam geslaagd, alles klopt’ ~ ***** Scènes.nl

De pers over Peachez (2019)
‘Beste voorstelling van het jaar’ ~ ***** Elsevier
‘Een serene, bijna abstracte regie van Michel Sluysmans’ ~ **** de Volkskrant

Hoe ziet uw theaterbezoek eruit?
Vanaf nu werken wij met een coronatoegangsbewijs. Dit is vanuit de overheid verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Met deze maatregelen mogen wij de volledige zaalcapaciteit gebruiken en hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden worden tussen het publiek.

Spel: Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard, Frieda Barnhard, - Tekst: Hugo Claus, - Regie: Michel Sluysmans