Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht

Brieven uit Genua (Ilja Leonard Pfeijffer)

Toneel

Prijzen

1e rang: € 20,00

Een literaire, muzikale zoektocht naar geluk met twee acteurs en een sopraan.

De artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht, Servé Hermans en Michel Sluysmans, zijn samen te zien in een theaterbewerking van Ilja Leonard Pfeijffers in 2016 verschenen autobiografie Brieven uit Genua. Ze worden op het toneel bijgestaan door sopraan Lies Verholle, die aria’s ten gehore brengt van Monteverdi, Puccini en Arditi.

Hermans en Sluysmans spelen Ilja Leonard Pfeijffer, de Nederlandse schrijver die in 2008 samen met zijn geliefde Gelya naar Rome fietst. Ze vestigen zich in Genua, de labyrintische havenstad met haar duistere steegjes, ontelbare palazzi en evenzovele gelukzoekers. Een paar jaar later vertrekt Gelya naar Berlijn. Pfeijffer vindt zichzelf terug onder een lekkende parasol in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet. Hij probeert zijn leven te vatten in brieven, gericht aan zijn voormalige geliefde Gelya. Alle brieven zijn echt en daadwerkelijk verstuurd.

"Misschien moet iemand anders mij maar spelen. Ik weet niet meer zo goed hoe het moet om mij te zijn." ~ Ilja Leonard Pfeijffer

Pfeijffers 'Brieven uit Genua' is het vervolg op La Superba (Libris Literatuurprijs 2014) een adembenemende ode aan Genua, de stad waarop hij in 2008 verliefd werd. Maar waar 'La Superba' vertrekt vanuit de fictie bestaat in 'Brieven uit Genua' enkel de naakte waarheid. Door zijn brieven te combineren met Italiaanse aria’s brengt Toneelgroep Maastricht een intiem literair en muzikaal miniatuur over de verhouding tussen Italië en Nederland, feit en fictie, wens en waarheid, schrijven en leven.

De pers schreef over Brieven uit Genua van Toneelgroep Maastricht

"Een theaterkrachttoer is het. (...) 'Brieven uit Genua' is literair muziektheater om te koesteren." ~ Theaterkrant, 5 sterren.

"In een uiterst respectvolle bewerking van zijn autobiografie filosofeert de schrijver er lustig op los" ~ NRC

"Ilja Leonard Pfeijffer als intrigerend toneelpersonage" ~ Trouw

Dit theaterseizoen maakt Ilja Leonard Pfeijffer ook een bewerking van 'Het dagboek van Anne Frank'. Het resultaat daarvan is op woensdag 24 januari te zien in het toneelstuk 'Achter het Huis'.