Orfeo, een drama van karton

Orfeo, een drama van karton

Groots en Meeslepend

Opera

Prijzen

1e rang: € 16,50

Operette opnieuw uitgevonden

Het genre operette opnieuw uitvinden. Dat is wat Steef de Jong wil. We kijken uit naar deze originele theatermaker. Afgelopen december ontving Steef De Mary Dresselhuys prijs 2017. De jury noemt Steef de Jong een opmerkelijk fenomeen, een regelrecht multi-talent die uiteenlopende kunstvormen inventief met elkaar weet te verbinden en er bovendien een educatieve laag aan weet toe te voegen. “De voorstellingen van Steef de Jong zijn altijd smaakvol en licht van toon, altijd ironisch-relativerend. Hij combineert Hollandse nuchterheid met on-Hollandse theatraliteit. Deze prijs is een ode aan zijn talent en originaliteit.”

Voor zijn voorstelling Orfeo, een drama van karton begint hij daar waar de eerste opera en operette uit geboren zijn: de mythe van Orpheus en Eurydice. Deze mythe inspireert al eeuwenlang componisten, toneelschrijvers en filmmakers. Orpheus zingt zo mooi dat hij zelfs stenen aan het huilen krijgt. Als Orpheus zingt voor de heersers van de onderwereld, is dat van zo’n schoonheid dat zij besluiten zijn overleden vrouw Eurydice terug te geven. De enige voorwaarde is dat hij niet naar haar omkijkt als zij hem volgt uit de onderwereld. Bijna boven kijkt Orpheus toch even om en verliest daarmee zijn geliefde voorgoed.

Orfeo, een drama van karton is een voorstelling over de liefde, de dood en de kracht van muziek. Met L’Orfeo en Orphee aux enfers als inspiratiebronnen maakt hij, bijgestaan door een muzikant, een geheel eigen versie van deze mythe. Drama staat in het werk van De Jong altijd in schril contrast met de lichtheid van de handgemaakte kartonnen pop-updecors, de humor en de verbeelding.

De pers over zijn vorige voorstelling Steef’s Operette Uurtje:
'Steef de Jong weet zijn publiek bijkans te betoveren. Eigenlijk is hij de ontdekking van dit jaar.' ***** De Volkskrant
'Een verrukkelijke eenmansoperette'.**** NRC
'Hoogstaand en hilarisch operettespektakel van karton'. ***** Scenes.nu
'Puur toptheater!' ***** Het Parool
'...een ode aan de operette.' ***** Trouw
‘Een visueel indrukwekkend spektakel dat oprecht enthousiasmeert voor operette ***** Theaterkrant.nl

Steef de Jong (1983) is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. In zijn werk zoekt hij graag de grens op tussen kunst en kitsch, ratio en sentiment, realiteit en fantasie, subtiele details en grote gebaren. Hij heeft een fascinatie voor de operette: het miskende stiefkind van de opera en de moeder van de musical. Steef de Jong is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie aan DasArts (master of theater – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en studeerde in 2009 af met een opera waarbij hij verantwoordelijk was voor het libretto, de muziek, het toneelbeeld en de regie. Vanaf 2010 was hij als acteur betrokken bij voorstellingen van onder andere Susies Haarlok, Orkater, Toneelgroep het Volk en Firma Rieks Swarte. In 2014 richtte Steef samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op en maakte hij met haar de eenmans-operette-trilogie Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel waarin hij zijn liefde voor de 19e eeuw, keizerin Sisi en het genre operette bezingt.
Meer info

Concept en spel: Steef de Jong - regie: Ina Veen;