Leo Fuld

Leo Fuld

De Getergde Mannen

Muziektheater

Prijzen

1e rang: € 17,50

De Keizer van het Jiddische lied - door Rob van de Meeberg en Rosa Mee

Wo Ahin Soll Ich Geh'n?

In de jaren tachtig hoorde je die stem nog wel eens, die zachte, warme tenor die wereldberoemd was. Een grote internationale ster, de man die het Joodse verleden liet herleven dat na de oorlog vrijwel uit Nederland was verdwenen.

Als 16-jarige trok hij al volle zalen, eerst als zanger in de Synagoge, later ook in theaters en concertzalen. De jongen die in 1912 was geboren in een groot, arm gezin in Rotterdam had opeens uitzicht op roem en succes.
Zijn versie van 'My Yddische Mama' werd een wereldhit. Hij maakte vijf wereldtournees, trad met veel succes op in New York, waar mensen avond aan avond voor hem terug kwamen.
Na de oorlog reisde hij naar Amsterdam waar hij vernam dat niemand van zijn familie de oorlog had overleefd...

In Parijs, waar hij wekenlang optrad met o.a. Edith Piaf en Charles Aznavour een lied voor hem schreef, hoorde hij in een kleine nachtclub, een Poolse overlevende van het getto in Warschau het Jiddische lied 'Wo ahin soll Ich geh'n' zingen. Fuld was er zo door geroerd dat hij beloofde het in de hele wereld bekend te maken en dat gebeurde.
Leo Fuld die miljoenen platen maakte was, toen hij in 1997, in Amsterdam, overleed, zo goed als vergeten...

Rob van de Meeberg, Rosa Mee en Bert Stoots laten deze unieke Nederlandse zanger herleven, in een muzikaal eerbetoon aan een groot kunstenaar die we nooit mogen vergeten.

Tekst: Lars Boom - regie: Evert de Vries - muzikale leiding: Bert Stoots - vertaling liedteksten: Rob van de Meeberg