La Lawaai

La Lawaai

Elsbeth Vernout & ensemble

Theatershow

Prijzen

1e rang: € 22,50

Een wervelende historische revue

De Indische opa van theatermaakster Elsbeth Vernout zette haar op het spoor van Miss Riboet, de legendarische artieste uit Nederlands-Indië. Elsbeth ging op zoek: wie was deze zangeres, danseres en actrice? En waarom is er zo weinig bewaard gebleven over haar? Geen bewegend beeld, geen foto’s, geen partituren van de liedjes, geen teksten van de gedichten en toneelteksten die werden opgevoerd.

Aan de hand van de informatie zoals krantenknipsels die ze wél kon vinden reconstrueert Elsbeth het leven van de bijzondere artieste, die in 1900 in een kazerne van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger in Atjeh, Indonesië ter wereld kwam. Ze was de eerste zangeres in Indonesië die op grammofoon verscheen en ze vernieuwde het theater- genre Komedie Stamboel. In haar hoogtijdagen bestond haar theatergezelschap Orion uit zo’n zestig acteurs, dansers en muzikanten, waarmee ze internationaal furore maakte. Ze groeide zelfs uit tot een internationale superster.

Onder regie en samenstelling van Selma Susanna vertelt en zingt Elsbeth Vernout Miss Riboets levensverhaal als een wervelende historische revue. Ernst Jansz en zijn dochter Luna Jansz tekenden voor de composities en een ensemble van drie kleinkunstenaars en twee muzikanten verbeeldt de opwindende tijd in de jaren ’20 en
’30. Dit alles tegen de achtergrond van een kolonie waar de vrijheidsstrijd in opkomst was, meedogenloos neergeslagen door het Nederlandse koloniale bewind.

De voorstelling La Lawaai haalt met vertelkunst, zang, dans, live muziek en vaudeville het roerige levensverhaal van Miss Riboet uit de vergetelheid.

’Wie kent Miss Riboet niet,
de vrouw met de mooie stem
De ‘kleine’ miss Riboet met haar expressieve ogen
die soms zo ondeugend tot het publiek kunnen glunderen
waardoor de jongeman, de oude heer,
ja iedereen in vervoering gebracht wordt’

(Soerabajasch Handelsblad, 14-2-1931)

Frits Lambrechts: “Prachtige voorstelling met vele facetten over ons koloniaal verleden”

Ernst Jansz: “Rake tekst, mooie verteltrant. Goed dat een verhaal uit het koloniale verleden, dat er om roept om verteld te worden, ook raakt aan de huidige tijd”

Marion Bloem: "Prachtig theaterstuk! Muzikaal, tekstueel, qua beweging, kleding, acteren, mise en scène perfect!"

Reacties van publiek:

"Ik heb ademloos zitten kijken"

"Prachtige geschiedenisles in heerlijke kunst gegoten. Genoten van alle typetjes, de dans. Het is rond!"

"Zó fijn om naar te kijken! En al die energie... Pracht verhaal!"

"Heel gaaf! Wat een feest! Dynamisch, heel fijn hoog tempo, prettige afwisseling. Feest voor oog en oor."

"Wat een geweldige manier om geschiedenis te ontdekken en van te leren. Humor samen met serieuze feiten en live muziek! Geweldig, leuk, verfrissend."

Met: Elsbeth Vernout, Vera Kaye, Charles Halders, Ubit Iskandar, Guus Paat en Rick Pullens. Regie en samenstelling: Selma Susanna