Judith Koelemeijer

Judith Koelemeijer

Over de biografie over Etty Hillesum

Literaire Salon

Prijzen

1e rang: € 17,50

Het verhaal van haar leven

Judith Koelemeijer is schrijfster van literaire non-fictie. Van haar debuut, de familiegeschiedenis Het zwijgen van Maria Zachea, werden meer dan 300 duizend exemplaren verkocht. Ook schreef zij de bestsellers Anna Boom en het autobiografische Hemelvaart.

In haar nieuwste boek schrijft Judith Koelemeijer de biografie van Etty Hillesum en doet een bijzondere ontdekking

De nazi’s zijn uit op haar ondergang. Maar slachtoffer voelt zij zich niet. Zij gelooft voor alles in de kracht van de geest en haar innerlijke vrijheid.

Terwijl de wereld om haar heen steeds bedreigender wordt, zoekt de Joodse Etty Hillesum (1914-1943) al schrijvend naar antwoorden op de grote vragen van het leven. Vragen over liefde, haat, erotiek, familierelaties, vriendschap en lotsverbondenheid. Haar getuigenis is hoogstpersoonlijk en zeldzaam eerlijk, en tegelijkertijd volstrekt universeel.

Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van Etty Hillesum wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden, die keer op keer worden geciteerd?

Judith Koelemeijer wist in binnen- en buitenland een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze bijzondere biografie plaatst zij Etty’s dagboekaantekeningen in de context van de gebeurtenissen van dat moment, in Amsterdam en Westerbork, waardoor een volstrekt nieuw en aangrijpend perspectief ontstaat op haar korte, intense leven. Etty Hillesum blijkt vele gezichten te hebben, getekend door een rusteloze jeugd en een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich ten slotte toch weet te weet te ontworstelen.