Gas

Gas

Toneelgroep Jan Vos m.m.v. Noord Nederlands Toneel

Toneel | Uitdagend

Prijzen

1e rang: € 20,00
2e rang: € 17,50

‘Groots theater over nationale tragedie’ (NRC *****)

Afgelopen najaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met de locatievoorstelling 'Gas'. "Groots theater over nationale tragedie", kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterrenrecensie, terwijl Trouw en de Volkskrant hun lezers dringend adviseerden om naar Groningen af te reizen om dit te gaan zien. Dat hoeft dus niet meer, want de tintelende familiekroniek komt nu naar De Purmaryn.

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst – met als epicentrum Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer – verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft.
Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: 'Gas' is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

De pers over 'Gas':

"Geestig en slim verweeft Gas de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama." ~ NRC Handelsblad (5 sterren)

"De euforie en de welvaart, de angst en het verdriet: van het drama van de gaswinning is een Groningse Heimat gemaakt." ~ de Volkskrant

"Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo's van de tribune." ~ Trouw (4 sterren)

"Een schokkend meesterwerk (…) In het licht van de enorme energietransitie die ons te wachten staat zou iedereen deze voorstelling moeten zien." ~ Theaterkrant (5 sterren)

"Drie uur smakelijk genieten" ~ Dagblad van het Noorden (4 sterren)

"Niet vaak biedt toneel zoveel inzicht, nuance en saamhorigheid" ~ De Groene Amsterdammer


De Nederlandse Toneeljury selecteerde de twaalf beste voorstellingen van het moment. GAS van Toneelgroep Jan Vos is er daar één van. De jury schrijft:

“Toneelgroep Jan Vos heeft een toneelstuk geconstrueerd waarin persoonlijke omstandigheden, ontwikkeling van personages, accurate feitenrelaas en de impact van de gaswinning op Groningen elkaar versterken tot een zeer boeiende en veelzijdige dramatische vertelling – waarvan de relevantie tot ver buiten Groningen reikt.

GAS is een toegankelijke productie, zonder dat de makers een knieval naar het publiek maken. De toonzetting is licht, waardoor er alledaagse herkenbaarheid en directheid van de personages uitgaat, kritische noten kunnen worden gekraakt en ruimte is voor de ontladende lach van uitvergroting, satire en (zelf)spot. Als toeschouwer krijg je de kans om je steeds vanuit een andere positie tot de personages en het maatschappelijke probleem te verhouden.”

Tekst: Tjeerd Bischoff - regie: Jeroen van den Berg - muziek: Jaap van Keulen - spel: Maarten Wansink, Trudi Klever, Helmert Woudenberg, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker, Dimme Treurniet, Anna Raadsveld, Tjeerd Bischoff