Emma wil leven

Emma wil leven

Gebaseerd op de documentaire van Jessica Villerius

Toneel | Ontroerend

Prijzen

1e rang: € 20,00

Een intens en intiem portret

Emma is slim, sportief, grappig… en weegt 40 kilo. Emma wil leven. Maar volgens haar ouders en artsen is ze ernstig ziek. En hoewel ze probeert te luisteren naar hun adviezen is er iets dat haar steeds anders laat handelen. Iets dat sterker is: de stem van anorexia. In haar hoofd is een strijd gaande op leven en dood. Emma wil leven, maar is ze in staat om weerstand te bieden aan alle negatieve gedachten die haar hoofd vullen?

Jong acteertalent Lisse Knaapen (24) stapt in de rol en het hoofd van Emma en vertolkt zo Emma’s twijfels, angsten en geestige observaties. We zien een jonge vrouw die verlangt naar controle maar daardoor die controle juist verliest. En dat terwijl Emma wil leven…
Knaapen werd eerder geprezen voor haar hoofdrol in de musical ‘SKY’. Later speelde zij o.a. in de toneelvoorstelling ‘Intouchables’.

Gebaseerd op de gelijknamige en indrukwekkende documentaire van Jessica Villerius en op gesprekken met betrokkenen en (ervarings)deskundigen is ‘Emma wil leven’ een even intens als intiem portret, geschetst door de makers van ‘LEEF!’ en ‘Ma’.

Over de documentaire schreef de pers:
“De beelden zijn hartverscheurend” – Algemeen Dagblad
“Emma wil leven ontroert diep” – HP De Tijd
“Documentaire Emma wil leven maakt grote indruk in Nederland” - FunX

De documentaire ‘Emma wil leven’ werd in november 2016 uitgezonden op BNNVARA, met een voor- en nagesprek met Jessica Villerius, Emma’s ouders, (oud-)patiënten en deskundigen, onder leiding van Sophie Hilbrand. De uitzending werd bekeken door 651.000 mensen en werd met 289.000 kijkers het meest bekeken online programma van 2016. Eén op de twee jongeren zag de documentaire. ‘Emma wil leven’ won de NVvP-Media Prijs en werd genomineerd voor de Antonie Kamerling Award. In Japan werd de film genomineerd voor Japan Prize in de categorie Best Youth en de film is nog altijd een van de best bekeken documentaires op Amazon.com.

Solo Stories brengt solovoorstellingen gebaseerd op een persoonlijk, al dan niet waargebeurd verhaal. De voorstellingen worden gespeeld in kleine en middelgrote theaterzalen, met de acteur of actrice zo dicht mogelijk op het publiek. Eerder bracht Solo Stories de voorstellingen ‘LEEF!’ en ‘Ma’, naar het boek van Hugo Borst en gespeeld door Eric Corton.
Meer info

Regie: Benno Hoogveld - script: Marc Veerkamp