Drs. Down!

Drs. Down!

Geschreven door Ivo Niehe

Muziektheater

Met Hugo Haenen en Anne-Mieke Ruyten

In deze voorstelling, die een combinatie is van video, live muziek, dans en acteurs, ziet u het bijzondere verhaal van Lucas. Een jongen met het syndroom van Down die een universitaire studie wil én ook graag het meisje van zijn dromen voor zich wil winnen.
 
Voor zijn televisieprogramma sprak Ivo Niehe met de Spaanse jongen Pablo Pineda Ferrer. Hij is hoogstwaarschijnlijk de enige ‘down’ die een universitaire graad gehaald heeft. Die ontmoeting bracht Ivo tot het schrijven van dit vernieuwende theaterstuk. In een gefantaseerd levensverhaal komen alle clichés en vooroordelen aan bod als in een gezin een kind met een syndroom geboren wordt: ouderlijke ruzies, een jaloerse broer, eindeloze pesterijen, het aanbod om in te grijpen met plastisch chirurgie, de hunkering naar een onbereikbaar vriendinnetje. De hoofdrollen worden gespeeld door Hugo Haenen en Anne-Mieke Ruyten en door 'downs' Nando Liebregts en Rutger Messerschmidt.

NRC Handelsblad schreef: "Drs. Down! is betekenisvol en heeft een grote empathische betekenis, met ontroerende momenten." en "Het is beslist vertederend en getuigend van moed dat Niehe en regisseur Haye van der Heyden twee spelers laten optreden wier syndroom ook waar is. Met hun pure spel en niet-ingestudeerde présence weten zij ieders hart te veroveren.'

Uw begrip gevraagd: Door de aard van het stuk zou het kunnen zijn dat het publiek iets spontaner reageert dan u gewend bent.
dans: dansers van Lucia Marthas - muziek: Piet Souer - regie: Haye van der H eyden - video-regie: Joost van Ginkel