De Aanslag

De Aanslag

Naar de klassieker van Harry Mulisch

Toneel | Ontroerend

Prijzen

1e rang: € 25,00
2e rang: € 22,50

“De Aanslag is nog steeds actueel: de vrijheid van de mens blijft kwetsbaar en niet vanzelfsprekend” (regisseur Ursul de Geer)

De veelgeprezen toneelbewerking van Harry Mulisch’ bestseller is terug in de theaters! Dit indringende en spannende stuk is een must-see in het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding viert. Het verhaal van Anton Steenwijk speelt zich af tegen het licht van de Tweede Wereldoorlog. In de hongerwinter van ’45 wordt een collaborerende politieagent doodgeschoten voor het huis van de dan 12-jarige Anton. Nadat zijn familie is opgepakt en gefusilleerd door de Duitsers, blijft het waarom van de gebeurtenissen de rest van zijn leven aan hem knagen. Anton komt er meer en meer achter dat er een zeer dunne scheidslijn ligt tussen goed en slecht. Een prangende vraag werpt zich op: is de schuldige niet ook onschuldig en de onschuldige ook schuldig?

Na afloop kun je alleen maar constateren dat het verhaal niets aan zeggingskracht verloren heeft. Harry Mulisch overleed precies 10 jaar geleden.

De cast bestaat uit Victor Löw (DE VERLEIDERS, Advocaat van de Duivel), Peter Bolhuis (Vele hemels boven de zevende) Henriëtte Tol (Soldaat van Oranje, Vele hemels boven de zevende), Linde van den Heuvel (Soldaat van Oranje, Geluk) en Reno van Rijsewijk. De regie is in handen van Ursul de Geer (Napoleon op St. Helena, Vele hemels boven de zevende).

De pers over De Aanslag (2011):

Telegraaf ****
‘Indrukwekkend’ ... ‘De toneelversie recht doet aan de kracht van de roman’ ... ‘Met respect en liefde […] gemaakt.’

NRC *****
‘Prachtig acteerspel in toneelversie ‘De Aanslag’

Dagblad van het Noorden *****
‘Integere, adembenemende […] toneelbewerking’ ‘Sublieme rol van Victor Löw’

Trouw
‘Glorieuze en louterende toneelbewerking’

De cast: Victor Löw, Peter Bolhuis, Henriëtte Tol, Linde van den Heuvel, Reno van Rijsewijk - regie:Ursul de Geer