Achter de Hollandse Waterlinie

14-18 Achter de Hollandse Waterlinie

Muziektheater
In dit film- en muziektheaterproject wordt u 100 jaar terug in de tijd geworpen. Europese grootmachten voeren een vernietigende loopgravenoorlog die miljoenen slachtoffers eist. In de bunkers van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie wachten Nederlandse militairen vier jaar lang in spanning op de oorlog die nooit komt. Berichten over de loopgravenoorlog, revolutionaire bewegingen en vallende keizerrijken komen via telegraaf, kranten, telefoon, zwart-wit foto’s en filmbeelden de forten binnen.

Nederland vangt in die tijd één miljoen Belgische vluchtelingen op. Op andere fronten speelt een aantal Nederlanders ook een illustere rol: Mata Hari, die in Parijs 1917 op verdenking van dubbelspionage werd gefusilleerd. Anthony Fokker, die duizenden superieure Duitse jachtvliegtuigen liet bouwen. Generaal Snijders, die in het geheim pro-Duits adviseerde. Koningin Wilhelmina, die de neutraliteit van het koninkrijk wist te bewaren en SDAP leider Troelstra, die in 1918 de revolutie wilde uitroepen. U ziet ze vanavond aan het woord.

Locatie: Fort Spijkerboor, Purmerend - Westdijk 46, Westbeemster Mocht het gaan regenen; geen probleem! Het publiek zit onder een overkapping.
Voorafgaand aan de voorstelling is het fort te bezichtigen.