Nieuws

Duurzaam groen dak voor Theater de Purmaryn

De binnenstad van Purmerend heeft er 560m2 groen bij op een onverwachte plek: het dak van Theater de Purmaryn.

Na 25 jaar moest de dakbedekking vervangen worden en De Purmaryn heeft gezocht naar een duurzame oplossing. Samen met de gemeente Purmerend die een actief duurzaamheidsbeleid heeft, is gezocht naar een oplossing die daar bij past. De gemeente heeft subsidie gevraagd en gekregen vanuit het stimuleringsfonds Stadsregio.

Wethouder Mario Hegger en Purmaryn directeur Miep Boerkamp zijn trots op de enorme groene oppervlakte en de bijdrage aan een schoner milieu. Gekozen is voor bekleding met sedum. Een groen dak heeft als grootste voordelen dat het (naast waterdichtheid) de isolatie verbetert, de riolering ontlast door de opvang van regenwater en de luchtkwaliteit aanzienlijk verbetert door de opvang van fijnstof. Daarnaast draagt een groen dak ook bij aan een vermindering van het hitte-eilandeffect (hitte-eilanden zijn kleine of grotere plekken in de stad, waar de temperaturen – als het al warm is– een aantal graden hoger zijn). Bovendien zorgen groene daken voor een eigen biotoop; Sedum heeft een grote aantrekkingskracht op bijen en hommels die op hun beurt onmisbaar zijn voor ons bestaan.

Directeur Theater de Purmaryn Miep Boerkamp: "We dragen als theater graag een steentje bij aan een duurzame wereld zowel ín als óp het theater."