Nieuws

De keuze van de wijkjury

Door de coronacrisis liep ook het theaterseizoen van de wijkjury anders dan verwacht. Toch hebben zij een winnaar gekozen uit de voorstellingen die zij dit seizoen wel hebben gezien. En de winnaar is...

Door de corona crisis verliep dit theaterseizoen anders dan we ons hadden voorgesteld. Ook voor de wijkjury. Van de 12 voorstellingen die zij zouden gaan zien en beoordelen hebben ze er uiteindelijk 7 gezien. De jury vond dat we toch tot een beoordeling wilden komen van deze ‘geziene’ voorstellingen.

Wat opviel was dat alle voorstellingen een dikke voldoende scoorden. Er kwamen echter 2 voorstellingen duidelijk als favoriet naar voren:

  1. ‘Another kind of blue’ , een dansvoorstelling door Flirt with reality /David Middendorp
  2. ‘Decemberdagen’ een productie van Rudolphi Producties / Bijlmer Parktheater.

'Another kind of Blue' verraste de meeste juryleden. Vooral de techniek, de mooie beelden en de dans werden gewaardeerd. ‘Ik had niet verwacht dans mooi te vinden’ was een uitspraak die gedeeld werd. Als bezwaar werd genoemd dat de vele technische vondsten de aandacht voor de dans wel wat in de weg zat.

Na (weinig) discussie viel de keus van de jury uiteindelijk unaniem op DECEMBERDAGEN. Dit vond de jury er van:

Het was een mooi en spannend verhaal waarin je meegenomen werd en dat aanzette tot nadenken. Mooi taalgebruik. De voorstelling had meerdere lagen en was op vele momenten ontroerend . Waarbij ook de humor niet was vergeten. Taal , maar vooral ook de geschetste situaties kwamen de Surinaamse leden van de jury heel bekend voor. Voorstelling werkte goed toe naar een mooi plot. Een voorstelling die je zelfs meerdere keren zou willen zien en waar je met een blij gevoel uit komt. Een voorstelling die je aanraadt aan je omgeving.

Er was een mooie rolverdeling tussen de drie gedreven actrices. Er werd heel goed geacteerd en gezongen door drie sterke vrouwen. Complimenten ook voor de decorontwerper. Er was een verrassend en uiterst functioneel toneelbeeld dat zeker bijdroeg aan de beleving van de voorstelling.

Wijkjury Purmerend

De Wijkjury Purmerend bestaat uit: Els de Haan, Jorrit Steenbeek, Namira Salah, Irma Boedhoe, Zahra Mirzaei, Carmen Latour, Aldert Camstra, Laura de Laat, Marianne ter Wiel. De wijkjuryleden zijn onder andere geselecteerd op het feit dat ze weinig of geen theaterervaring hebben. Hoe is theater hen bevallen en smaakt het naar meer?

Alle juryleden zijn het er over eens dat de programmeurs een heel mooie keuze gemaakt hebben. Alle voorstellingen werden goed gewaardeerd en vooral ook de diversiteit,  waardoor een mooi beeld ontstond wat theater allemaal te bieden heeft.

Opmerkingen die gemaakt zijn:

  • Ik ben theater zeker meer gaan waarderen
  • Door de diversiteit die we aangeboden kregen heb ik nu een veel breder inzicht in wat theater biedt
  • Ik ben veel nieuwsgieriger geworden.
  • Dit heeft me er toe aangezet in de toekomst zeker meer naar het theater te gaan
  • Ik vond het heel leuke ervaringen
  • Ik ging vroeger wel eens naar theater, maar dat was dan vooral cabaret. Ik ben nu meer geneigd om ook naar andere vormen van theater te gaan.
  • Ik durfde eigenlijk nooit naar theater te gaan maar ik zal nu veel gemakkelijker een kaartje kopen
  • Het heeft me verrast hoe theater me pakt
  • Ik ben eigenlijk een beetje verslaafd geraakt aan theater. Ik ga nu liever naar theater dan naar de film en zal ook mijn vriendinnen meenemen en enthousiast maken.
  • Ik ben theater leuk en spannend gaan vinden en ga zeker meer. Ik heb gemerkt dat ik zelfs op mijn werk (conciërge op een VO school) in ben geraakt voor theaterinitiatieven.